мигранти

Ексклузивно: Вижте как топченгетата разбиват канала за мигранти през река Дунав – СНИМКИ, ВИДЕО

Заловената група за трафик на мигранти през река Дунав се е занимавала и с изнасяне на проститутки и палежи в различни части на страната. Тя е съставена изцяло от българи, обяви на извънреден брифинг директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Задържаните мигранти е трябвало да бъдат закарани до Видин, където със специално оборудвана лодка, която може да развие до 170 км./ч., е трябвало да бъдат закарани до румънския бряг, откъдето до вътрешността на Европа – Германия, Холандия, Франция и Великобритания. Трафикираните най-често са били афганистанци и иракчани.

„Направихме координация с колегите от Видин и въпросните мигранти бяха задържани при първия тунел на магистрала „Хемус“. Групата ги очакваше на остров, който се намира в река Дунав“, разкри действията на службите шефът на ГДБОП и подчерта, че при акостирането на служителите на острова, те са се разбягали и в следствие на задържането им групата е елиминирана. Акцията е била заснета с дрон, кадрите вижте по-долу.

Спиридонов обяви още, че най-вероятно на групата са съдействали служители на МВР, тъй като е бил установен теч на информация, която е помогнало на групата да избягва действията на полицията.

„Въпросната група е в нашето полезрение от началото на годината. Имаме подозрения за поръчителството на опита за палеж на граничния участък във Видин. Нашата оперативна работа започна след този случай, тъй като деянието представлява изключителна опасност“, обясни Спиридонов и добави, че групата развива и друг тип престъпни дейности и се разследва нейната дейност от началото на 2017 година.

Наблюдаващият прокурор Камен Господинов заяви, че към наказателна отговорност са привлечени 10 лица като за 2-ма от тях няма предявяване на постановление за привличане на обвиняем, тъй като са се укрили.

Главата на престъпната група е 46-годишен мъж от Пловдив. Осъждан е за извършено убийство и е излежал 10-годишна присъда. Част от останалите лица имат криминални регистрации за кражби, палежи. Още едно от лицата е лежало за убийство.

„Единият е избягал по време на опита да бъде задържан в един тунел, другият не е открит. Задържани реално са осем души. Повдигнато е обвинение на едно лице за противозаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната, на четири лица са повдигнати обвинения за трафик на хора и скланяне към блудствени действия и съвкупления с користни цели. На всички осем лица са повдигнати обвинения за участие в тази организирана престъпна група”, обясни прокурорът и добави, че във вторник Спецсъдът ще гледа мерките им за неотклонение.

В момента те са под задържане за 72 часа.

- реклама -