Миню Стайков

Ексклузивно: Вижте бароковия лукс, в който живее фамилията на Миню Стайков и тежкия им автопарк – ВИДЕО

МВР разпространи видеокадри от спецоперацията в офисите на „Винпром Карнобат“ ООД, „Сис Индустрийс“ ООД и „Топаз Мел“ ООД. Те включват и обиск в дома на бизнесмена Миню Стайков. От кадрите се вижда изключителния лукс, в който живее една от най-богатите фамилии в страната.

В дома на семейството са открити оръжия и боеприпаси, както и различна по вид валута.

Стайкови имат и богат автопарк с дузина лимузини от класа на „Ролс Ройс“, „Бентли“, „Порше“, „Мерцедес“ и „Ауди“

Някои от колите са чисто нови.

МВР разпространи и кадри от незаконната фабрика за цигари в Карнобат, която е носила печалба от 6 млн. лева на месец.

По-рано днес от спецпрокуратурата обявиха, че искат постоянен арест за Миню Стайков.

При проверката е установено, че става дума за верига от свързани фирми, ръководена от едно от задържаните лица

„При проверката стигнахме до данни че се извършва и данъчни престъпления. Доказателствата сочат, че въпросното лице извършва дейност в нелегалната тютюневата фабрика и влага парите в легален бизнес“, съобщиха на брифинга.

Прокуратурата проведе акция в сряда, при която бяха задържани 10 лица.

„Общо 20 са дружества, осъществяващи легална дейност и свързани помежду си, които участват в данъчни престъпления по случая „Карнобат“. Разследването е по няколко направления, изключително мащабно, започна през месец юли 2018 г.  по информация за съществуваща фабрика за производство на цигари. На място открихме цех с машини и помещения за работници. Машините към момента на операцията не работеха и работници там нямаше. Открити цигари на стойност 3 млн. лв.“, съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

На този етап от разследването са обвинени 8 лица, като на петима от тях обвиненията са предявени. Едно от лицата е обявено за издирване и по отношение на него е издадена европейска заповед за арест, а за другите две – държавна.

„Установихме, че лицата по един или друг начин са свързани с търговски дружества – в качеството си на управители или служители, – на една верига от свързани фирми, която е контролирана от едно от лицата. След цялостен анализ стигнахме до данни, че освен всичко друго се извършват и данъчни престъпления. Освен данъчните престъпления, проследихме дейността на дружествата и след изземвания във „Винпром Карнобат“ сме сезирали Агенция „Митници“, която в момента извършва инвентаризация на всички складови помещения. Установили сме и парични потоци с неустановен произход – т.е. дружествата и лицето, което ги контролира, паралелно с това извършва и нелегалната дейност. Като тези пари се влагат в легалната икономика чрез различни връзки между фирмите. 1,6 млн. лв.“, каза още Начева.

„Възложили сме 40 данъчни ревизии на различни дружества, които ще ни дадат пълна картина на извършените престъпления. 38 адреса бяха претърсени, интересното е, че са открити печати на кухи фирми и дори на една банка, която оперира на територията на страната. Той беше намерен в къщата на счетоводителя на една от фирмите. Забележете, че този човек е със средно образование и сам е заявил, че не е експерт и нищо не разбира от счетоводство“, съобщи от своя страна наблюдаващият разследването прокурор от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

В момента се изяснява кой точно е ръководителят на организираната престъпна група. Съпругата на Миню Стайков не е сред обвиняемите лица.

- реклама -