Китай, българи, живот, коронавирус зараза

Ексклузивно във FN: Говорят българи в Китай – как COVID-19 промени живота

Китай навлезе в специален режим заради епидемията от Ковид-19 преди почти осем месеца. Страната, от която тръгна коронавируса вече има ваксина, която се очаква да бъде пусната в началото на декември.

Как се промени животът в Поднебесната империя ви разказваме в поредица от разкази на българи, които живеят там.

–––––––––––

Саня, о-в Хайнан – Население: 634 хил.

Covid-19 – общо заразени: 57, починали: 1, активни: 0.

–––––––––––

Казвам се Николай Василев, от София.

През последните 3 години живея в град Саня, остров Хайнан където първоначално работех към хотелиерската верига Мариот, а в последствие започнах собствен бизнес.

Вирусът промени изцяло ситуацията на острова. Обикновено тук е пълно с туристи от различни държави, но всичко това се промени драстично.

Бизнеса ми се състои от два магазина намиращи се в 5-звездни хотели в град Саня. Хотелиерският бизнес се срина заради вируса. Много резервации бяха отменени още в края на януари. Повечето хотели спряха да приемат гости и това очевидно се отрази и моят бизнес. Без гости в хотелите нямаше как да има клиенти в моите магазини. Най-потресаващото беше, че всичко това се случи в периода на Китайската Нова Година, период който всички бизнеси очакват с нетърпение и повечето отчитат най-високи приходи в годината.

По време на карантинния период всичко беше затворено. Молове, кина, ресторанти, барове, плажове, паркове и т.н. Отворени бяха само аптеките и супермаркетите, но с ограничено работно време.

Аз живея в затворен вилен комплекс в покрайнините на града. Имаше военни, доброволци и охрана които бяха блокирали всички изходи. Бяха ни връчени пълномощни, които имаха изписани дати. Можехме да излизаме само по 1 човек на всеки два дни и само със пълномощното, издадено от органите на реда.

Мисля, че единственото позитивно нещо от цялата ситуация може би е факта, че местните спазваха по-висок стандарт на лична хигиена. Хайнан няма проблем с чистотата на въздуха, така че не бих казал че ситуацията допринесе до позитиви в тази сфера.

Очаквам ситуацията да се задържи така поне още няколко месеца. Надявам се, че към последното тримесечие на годината туристите ще имат възможност да се завърнат и бизнеса ще процъфти.

- реклама -