Китай коронавирус епидемия

Ексклузивно във FN: Българка разказва как COVID-19 промени живота в Китай

Китай навлезе в специален режим заради епидемията от Ковид-19 преди почти осем месеца. Първото полугодие на годината премина под знака на вируса и множество специални мерки и ограничения, а напоследък вече в опити за намиране на „ново нормално“ и минимализиране на загубите причинени от пандемията.

Предлагаме на вашето внимание разказите на българи в Китай, за които живота в Поднебесната империя се промени значително.

Кое е „новото нормално“ и как се справят сънародниците ни там?

–––––––––––––-

Пекин – Население – 21.5 мил.

Covid-19 – общо заразени: 933, починали: 9, активни случаи: 7.

–––––––––––––––––––––

Казвам се Людмила Илиева, от София.

Омъжена съм за китаец и от декември 2019 г. живея в Пекин. Де факто за първи път дойдох в Китай през септември 2019. Това, което ми направи най-голямо впечатление в първите дни от престоя ми е, че от всякъде ми миришеше на подправки. До тогава си мислех, че италианците боготворят храната. Всъщност се оказа, че за китайците храната е много важна и е издигната на пиедестал. Съпругът ми е готвач и виждам как подбира продуктите, как когато приготвя храна гледа ястията да си подхождат едно с друго. Все пак в Китай за едно хранене се приготвят поне 3-4 различни ястия. Китайците масово се хранят по заведения още от закуската.

Разказвам това за храната, защото в края на декември се появи вирус, който преобърна живота на милиарди хора по света.

През януари затвориха барове и ресторанти, магазини, фирми.

Всичко замря около Пролетния фестивал. По улиците на 21 милионния Пекин почти нямаше хора. Със съпруга ми излизахме само сутрин и вечер за да разходим кучето. Ходихме до супермаркета пеша по заобиколни пътища само и само за да не се срещнем с други хора. Паниката беше завладяла града. На много оживен по принцип булевард с натоварено движение нямаше нито хора, нито автомобили. Вечер по светлините се виждаше колко много хора ги няма и са заминали за Пролетния фестивал. А ние разхождаме кучето и навън няма никой. И самолети не прелитаха толкова на често.

Доста беше зловещо.

Започна се масово мерене на температурата, хората носеха по 2-3 маски, предпазни очила, ръкавици.

Сещам се за една случка. Изгоря ни бойлера. Обаче как да извикаш техник да го погледне, като не знаеш болен ли е или не? След две седмици топлене на вода на котлона все пак се решихме и  извикахме техник. Идва човекът и от вратата се започна едно пръскане с дезинфектант… Направо  го изкъпахме. До външната врата стоеше спрей с дезинфектант и преди да се влезне в апартамента се пръскахме. Ако имаше пратка да се взима се ходеше до единствения отворен портал в комплекса, защото куриери и разносвачи беше забранено да влизат. И пратките се обливаха с дезинфектанти.

Всъщност до преди месец и нещо в комплексите не влизаха куриери и разносвачи.

Зимата беше лесно, но времето започна да става топло и хората наизлизаха по улиците. Маски, ръкавици, очила и заобикаляне отдалеч. По време на тези извънредни мерки видях колко са дисциплинирани китайците. Няма мрънкане, няма тръшкане. Когато нещата се успокоиха и започна да се отварят отново ресторанти и магазини, видяхме, че много заведения и магазини въобще не отвориха. Някои ресторанти продължиха да работят само храна за вкъщи или с предварителна резервация.

И естествено зелен здравен код.

Ако преди епидемията първо решиш какво ти се яде и след това търсиш близък ресторант в който да се нахраниш, то сега търсиш отворен ресторант, където да седнеш без резервация. Другото, което ми направи впечатление е, че много фризьорски салони отвориха и след около месец затвориха окончателно.

Моята гледна точка на чужденец в Китай е, че по време на епидемията беше направено всичко възможно да бъде овладяна.

Сега, с новите случаи в Пекин се вижда, че не е водещ бизнеса, а здравето на населението.

Отново се мери температура навсякъде и се показва зелен код. Лично за себе си се чувствам тук доста по-сигурно отколкото някъде другаде по света. Ще видим дали новото „нормално“ ще остане нормално. За сега цените на самолетните билети са ненормално високи, но аз съм оптимист, че и това ще се нормализира. Със съпруга ми имахме планове да пътуваме и да се запозная с Китай и кухнята на различните провинции, но вируса провали за сега това.

Както се казва ако искаш да разсмееш Господ му разкажи за плановете си.

- реклама -