Екоминистърът: Заповедта за спирането на „Струма“ може да е незаконна

Заповедта за спирането на „Струма“ може да се окаже незаконна. Това стана ясно от изявлението на служебния министър на екологията Росица Карамфилова.

„Решението на бившия министър на околната среда Борислав Сандов, с което в последния си ден на практика

спря строежа на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле“,

може да се окаже незаконно“, каза тя.

По думите й решението е подготвено от тогавашния съветник на Сандов, а компетентните органи не са били ангажирани по никакъв начин в изготвянето му. Това са Национална служба за защита на природата, дирекция „Екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда“ и дирекция „Правна“. Все още се чака становище от тях доколко решението е законосъобразно.

В последния си ден като министър Сандов ликвидира „Струма“

България може да изпусне над 200 млн. лв.,

предвидени за три проекта в сферата на околната среда по Плана за възстановяване и устойчивост, предупреди служебната екоминистърка Росица Карамфилова.

По думите й подготовката за проектите е много изостанала. До края на третото тримесечие на годината – тоест до края на септември, трябва да е подготвена законодателна реформа за изграждане на структура за управление на Националната екологична мрежа.

6-цифрена глоба в евро от Европейската комисия ни очаква,

ако до края на септември не бъдат рекултивирани 8 депа за битови отпадъци.

Това предупреди още Карамфилова. Тя постави избягването на тази наказателна процедура за България като един от основните приоритети на нейния мандат.

Освен първоначалната глоба, която ще е минимум 10 млн. евро, за всеки ден забавяне ще се начисляват допълнителни финансови санкции.

Бяла, Перник, Велинград, Дупница, Пирдоп, Бобошево, Кочериново и Кърджали са осемте общини, които трябва спешно да изпълнят проектите си за техническа рекултивация на депа за битови отпадъци. Карамфилова вече е провела среща с тях и те са обещали да направят непосилното, за да предвижат изпълнението на проектите. Всяка седмица министерството ще изисква информация за напредъка им и ще го съобщава публично. За 7 от общините са осигурени средства по настоящата Оперативна програма „Околна среда“, уточни Карамфилова.

- реклама -