язовира язовир

Екоминистърът: С протести язовири не се пълнят, не можем да контролираме времето

„Излезе информация, че водата от язовирите за питейна вода минавала през ВЕЦ-ове, за да се произвежда електроенергия. Това съвсем не е вярно.“ Това заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров на брифинг относно състоянието на язовирите и осигуряването на вода за нуждите на населението, земеделието и енергетиката.

Според министъра от години много от язовирите не се ползват за производство на ток.

„Притокът на язовир Ястребино е много малък. Постоянно даваме средства за него. През цялата година задоволяваме целите на земеделци и граждани, но в момента се колебаем дали да дадем още средства“, обясни Димитров.

Той обясни, че е предупредил земеделците, че е възможно до няколко години да настъпи водна криза в местата край язовир Ястребино. Според министъра в момента водоемът е пълен на 24%. На 41% пък бил пълен язовир Тича. Димитров обяви, че водата от него се пази, за да може да стигне за поне две години напред.

„С протести язовир не се пълни. Това се прави с разумно управление, но не можем да управляваме времето“, добави министърът.

Относно Жребчево Емил Димитров заяви, че в язовира от години няма вода. А причината била сушата и няма откъде да се пълни.

- реклама -