Нено Димов, въздуха отопление София чистота

Екоминистърът: Основен замърсител на въздуха в София е битовото отопление с твърдо гориво. Най-мръсно е във Видин, Монтана и Горна Оряховица

До два пъти превишаване на нормите на фини прахови частици в атмосферния въздух е отчетено в кв. „Бояна“.

Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с резултатите от сравнително измерване на качеството на атмосферния въздух в София.

То е извършено с мобилни станции на Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС) в периода 13-20 ноември в четири столични района с различни видове отопление и различен автомобилен трафик.

Избрахме четири специфични места в София, където да бъдат направени извънредни замервания на чистотата на атмосферния въздух, в това число и на фините прахови частици, които са основният проблем. Два от тези района са с отопление на ТЕЦ, един е с отопление на твърдо гориво – кв. „Бояна“, и един е типичен транспортен квартал – на бул. „Стамболийски“ срещу „Булбанк“. Изследванията, които направихме, сочат, че в три от районите нямаше превишаване на нормите, а в кв. „Бояна“ на 17 ноември имаше повишение до 2 пъти на фините прахови частици. То е засечено в края на работния ден – между 17.00 – 23.00 часа. Това е още едно доказателство, което показва, че основният замърсител е битовото отопление с твърдо гориво“, каза още той.

През 2014 г. в София само в една станция са били измерени по-ниски емисии от нормата, докато през 2016 г. почти всички станции са били под нормата за средни годишни емисии на фини прахови частици.

Ако погледнем броя на дневните превишения, също се вижда много ясно понижаване на замърсяването на въздуха в София, като това не означава, че са постигнати нормите – две станции се приближават, другите три все още имат превишения, но очевидно се вижда, че нивото е много по-ниско от това, което е било през 2014 г.“, обясни министър Димов.

Той уточни, че вече е провел разговор с кмета на София Йорданка Фандъкова. „Ние сме абсолютно категорични, че нерегламентирани горива от типа на гуми, дрехи втора употреба и пр., които граждани си позволяват да горят, са недопустими и при всички положения трябва да бъдат взети много категорични мерки. Не може отделен човек да тероризира цял квартал и се разбрахме, че ще търсим много сурови решения за предотвратяване на този процес, като ще разчитаме и на активността и на гражданите“, каза още той.

Най-сериозно превишаване на нормата за фини прахови частици на атмосферния въздух са отчетени във Видин, Монтана и Горна Оряховица, съобщи още Димов.

„За последните две години резултатът от измерванията в в София е добър. Имаме добър резултат и в други големи градове. С най-нисък резултат са Видин, Монтана и Горна Оряховица, където са отчетени най-сериозни превишения на нормата за фини прахови частици на атмосферния въздух. Но провеждаме много активна дейност, за да намерим конкретни мерки, които да доведат до решаване на проблема“, отбеляза още той.

- реклама -