Екоминистърът Асен Личев: Не съм се отказал да спирам вноса на отпадъци

„Не съм се отказал да спирам вноса на отпадъци. Независимо от индикациите за натиск отвън се усеща като миризма, но не физическа. Продължавам подготовката, както съм я замислил в съответствие с Закона за околната среда, Закона за управление на отпадъците и Конституцията на България, Базелската конвенция и Регламента на ЕС за отпадъците.“ Това съобщи служебният министър на околната среда Асен Личев при представяне на т. нар. „Зелена книга“ – доклада за състоянието и опазването на околната среда за 2019 г.

Личев обяви още, че вчера министерството е изпратило писмо до Министерския съвет как да се изпълни екологичното законодателство, включително и това за Закона за биологичното разнообразие по отношение на Плана за развитие, възстановяване и устойчивост.

„Днес нещо ме изненада. Въпреки, че тук е изтръскана торбата с парите, излизат най-различни документи. Днес излезе един, от който става ясно, че през април министър Емил Димитров е одобрил ДМС на главна дирекция „ОПОС“ в размер над 500 000 лева. Това е ръст от 200%, при среден процент на ДМС за администрацията на министерството от 40%. Вероятно, защото ОПОС е отхвърлил 2 задачи, които съставляват дефицита на министерството в размер на 8,5 млн. лв. Тази история е още на фаза проучване. По-късно ще ви запознаем с подробности по случая“, разкри още Личев.

По-рано от министерството съобщиха, че според извършена проверка изплатените средства по ОПОС са с 10 млн. лева по-малко от предварително заложените. Това забавяне е станало в периода март-април 2021 г. и води до реален риск във финансовото изпълнение на Програмата. В тази връзка Управляващият орган мобилизира всички усилия, за да бъде избегната загубата на средства по ОПОС от една страна, както и да финализира успешно преговорния процес за 2021-2027 г., отчитайки препоръките на Европейската комисия.

Става ясно и че през март тази година е било взето решение, с което общините се лишават от значителен финансов ресурс за рекултивация на общински депа. Сега ще се предприемат стъпки тази дейност да бъде върната в обхвата на програма „Околна среда“.

В същото време в ПУДООС нямало възможност за разплащане на разходи по инвестиционни проекти, поради наложен таван от 70 млн.лв. на разходния лимит за тази година, който е приет със Закона за държавния бюджет.

 

- реклама -