змия

Еколозите по света са в траур – откриха мъртва най-голямата змия в историята

Еколозите по света са в траур – откриха мъртва най-голямата змия в историята

Еколозите, природозащитници и биолози са бесни и изключително разочаровани, защото най-голямата змия, откривана досега – Ана Джулия, е открита мъртва.

Холандският изследовател професор Фрийк Вонк осъжда хората, отговорни за смъртта на анакондата,

като подчертава важността на защитата на тези върхови хищници.

Загубата на Ана Джулия подчертава деликатния баланс на екосистемите

и подчертава спешната необходимост от усилия за опазване на фона на нарастващите екологични предизвикателства в Амазония, пише „Телеграф“.

Едва преди няколко седмици колосална змия се появи от дълбините на тропическите гори на Амазонка.

Откриването на най-големия представител на змиите плени както учените, така и обществеността.

Съдбата на това забележително създание обаче претърпя трагичен обрат, след като ненавременната ѝ смърт бе установена преди дни.

Размерът на анакондата надминава този на всеки известен вид змия на Земята. Находката бе направена по време на снимките на сериала Disney+ на National Geographic, „Pole to Pole“, в който участва и актьорът Уил Смит. Екипът от 15 международни биолози се натъкна на този гигант през февруари, дълбоко в бразилската тропическа гора на Амазонка.

Биолозите щателно анализираха ДНК на Ана Джулия и откриха 5,5% разлика в сравнение с други анаконди. Тази генетична дивергенция ги накара да спекулират, че са се натъкнали на нов вид.

Река Формозо, сгушена в селския район Бонито в щата Мато Гросо до Сул в Южна Бразилия, е мястото, на което бе открито безжизненото тяло на Ана Джулия. Започнало е разследване, което да установи как е загинала тя и кои са извършителите на престъплението.

Новината за кончината на Ана Джулия се разпространи мълниеносно. Холандският изследовател професор Фрийк Вонк , който плува до могъщата змия, изрази едновременно скръб и гняв. В Instagram той сподели публикация, която започва така:

„С огромна болка в сърцето си искам да ви уведомя, че могъщата голяма зелена анаконда, с която плувах, беше открита мъртва в реката този уикенд.“

Той осъди ловците, виновни за тази безсмислена постъпка. Той отбелязва, че са чути изстрели, за които се смята, че са причинили смъртта на удивителното животно:

„Колко болен трябва да си, за да причиниш това на толкова красиво и уникално животно?

Доколкото знаем, тя беше супер здрава и все още в разцвета на живота си, така че можеше да създаде много потомство през следващите години. Ударът върху биоразнообразието е огромен.“

- реклама -