Екоинспектори не успяха да затворят делото за отпадъци край Дупница

РИОСВ-Перник направи днес неуспешен опит да връчи предписание за затваряне на депото за отпадъци на „Феникс“-Дупница, тъй като собственикът му Кольо Илиев не бе открит.

Боклуците от депото пламнаха и повредиха основите на мост на автомагистрала „Струма“ на 13 август миналата година.

Служителите на РИОСВ влязоха в предприятието, запалило моста на автомагистралата по обяд, тръгнаха си в 13.40 часа. За да открият собственика на депото бе поискано съдействие на полицията.

„Днес дойдохме на площадката на „Феникс”-Дупница, за да наложим административна мярка, с която да ограничим приема на отпадъци от дружеството и да запечатим всички съоръжения, с които се третират отпадъци. Поради това, че не открихме нито управителя или упълномощено от него лице, не успяхме да връчим предписанието”, каза Соня Йорданова от РИОСВ-Перник.

Според нея ще се предприемат предвидените от закона мерки.

„Целта на предписанието е дружеството да спре да получава отпадъци и да ги третира, докато не се почистят всички замърсени терени извън разрешеното”, добави Йорданова.

Според нея блистерите с лекарства край предприятието са на неразрешена площадка и в опасна близост до виадукта на магистрала „Струма” Тази, която „Феникс”-Дупница има да ползва е в оградената зона, тя се води на „Разметаница”-50.

Йорданова припомни, че на управителя са наложени актове, които се обжалват в съда.

„Тези отпадъци са тук от лятото, не са мърдали, наложена му е принудителна административна мярка да ги почисти, но тя не е изпълнена, наложен му е акт, днес отново дойдохме да връчим втора такава, но не го открихме, полицията го издирва”, поясни експертът от РИОСВ.

Пламналите отпадъци под моста на автомагистралата го повредиха, платното за Благоевград бе затворено за 4 месеца, ремонтът му бе на стойност близо 2 млн. лева.

- реклама -