Екоактивисти блокираха отпечатването на „Таймс“, „Дейли Телеграф“ и „Сън“

Активистката група Extinction Rebellion (XR) заяви, че взиела на прицел печатниците, северно от Лондон и близо до Ливърпул в северозападна Англия, „за да изобличи неуспеха на тези корпорации да информират точно за климатичните и екологични извънредни ситуации“.

Десетки демонстранти пристигнали в обектите късно в петък и използвали превозни средства и други препятствия, за да блокират пътищата отвън. Полицията е арестувала 13 души през нощта.

XR заяви в изявление, че има за цел да навреди на вестниците, които са част от News Corp., контролирани от семейството на Рупърт Мърдок.

Заради блокадата печатането на вестниците било прехвърлено в други печатници.

„Таймс“ се извини на читателите, които не могат да купят вестника, и заяви в Tуитър, че „работи за това вестниците да бъдат доставени възможно най-скоро на търговците на дребно“.

Министърът на вътрешните работи Прити Пател порица протеста.

„Тази сутрин хората в цялата страна ще бъдат възпрепятствани да четат вестниците си заради действията на Extinction Rebellion“, каза тя в Tуитър.

„Тази атака срещу нашата свободна преса, обществото и демокрацията е напълно неприемлива.“

Във вторник XR започна демонстрации в цялата страна.

Полицията възприе по-строг подход към групата, която организира третата си голяма вълна от демонстрации в Обединеното кралство за една година, налагайки ограничения на обектите и извършвайки стотици арести.

Миналата година над 1700 души бяха арестувани по време на 10-дневното „Есенно въстание“, при което бяха предизвикани големи смущения в Обединеното кралство и големи части от централен Лондон бяха блокирани.

- реклама -