Кресна

Еко-катастрофа след пожара край Кресна, продължава гасенето на огъня

Екологична катастрофа остави след себе си пожарът, вилнял четири дни в подножието на Пирин планина и разпрострял се върху близо 15 000 декара на територията на две общини – Симитли и Кресна.

При огънят, който се разгоря в четвъртък край симитлийското село Мечкул, изгоряха хиляди декари треви, храсти, гори – широколистни и иглолистни, унищожени бяха дребни и беззащитни животински видове.

„Загубите, ако трябва да се залесява, са около 12 млн. лв. На място работят хора от 5 министерства. Според експерти за 4 дни да се обработи такова голяма площ и да се овладее пожарът е направо геройство. Обръщам внимание, че не сме приключили. Опасността остава“, категоричен бе тази сутрин министъра на вътрешните работи.

Спряха за два часа движението на влаковете в участъка при кривия тунел по Кресненското дефиле от тази сутрин

Това съобщи още Валентин Радев, който четвърти ден е на мястото и ръководи кризисния щаб. „На две от местата има все още огнища. Надяваме се днес до края на деня и евентуално утре да останат дежурни, за да доогасят пожара. Но общо взето цялата обстановка е под контрол. В далечината има един пожар и разбира се основният пожар, който започна вчера и нямаше връзка с другите. Той е над кривия тунел при жп спирката. Там ни притеснява много“, заяви Радев.

„Вчера чухте от оперативното командване, че изместиха хора. Наложи се буквално да ги извадят от там. Днес продължава битката и основно е там“, добави той. По думите му и днес два вертолета ще помагат в гасенето. „Има жива сила и булдозер там. Много е стръмен теренът, говорим за 60-70 градуса буквално. Спрели сме от сутринта движението на влаковете. Надяваме се, че ще ги пуснем, но заради безопасността на спасителите, пожарникарите, тези, които работят в района, е спряно движението. Много се надявам, че всички ще внимават и днес по пътя отдолу при точно този тунел. Като се влиза от София е тъмен изведнъж, да не стане някаква катастрофа. В обратната посока е същото“, каза още министърът на вътрешните работи.

Съвпадение или не, пожарът вилня там, където трябва да минава трасето на бъдещата автомагистрала „Струма”

И вътрешният министър Николай Радев и главният секретар на МВР Младен Маринов определиха като „партенка” версията на местните хора, че пожарът е запален за разчистване терена за строителството магистралата.

пожар Кресна

При пожара изгоряха покривите на няколко къщи, изпепелена бе изцяло дървена барака и лек автомобил, попаднали просто на пътя на огъня.

Тази сутрин пуснаха и тока на селата, които стояха на тъмно три нощи

В гасенето на най-големия пожар, избухнал на територията на Югозападното държавно горско предприятие, участваха близо 600 души и доброволци от системата на МВР, отбраната и горите, както местни хора и доброволци. Заради пожара, гасен и от въздуха с хеликоптери, бе мобилизирана противопожарна техника от съседните области-софийска, пазарджишка и пловдивска. А кризисният щаб бе оглавен от министър Валентин Радев.

Пожарът горя върху трасето на транзитния газопровод за Гърция, изключени бяха и двата далекопровода от 400 и 110 кило-волта, преминаващи през района на огнената стихия.

По пожара прокуратурата образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а размерът на нанесените щети тепърва ще бъдат установявани.

Днес най-вероятно пожарът окончателно ще бъде загасен, но екипи на пожарната и горски служители остават да дежурят на място поради голямата опасност от възобновяването му в отделни огнища.

- реклама -