собственик, кораб, Вера Су, министър на транспорта

Екипажът на заседналия кораб все още отказва да бъде евакуиран

13-и ден корабът „Вера Су“ остава заседнал в скалите край Камен бряг. Операцията по разтоварването му не може да започне отново заради бурния вятър и силните вълни, а екипажът все още отказва да бъде евакуиран.

Нежелание за спасяване на моряците е изказал и собственикът на кораба, превозващ азотни торове, който застрашава екосистемата в защитената зона.

От община Каварна потвърдиха, че има къде да бъде настанен екипажът, ако изявят желание да бъдат евакуирани, ще им бъде оказана медицинска помощ, ще бъдат карантинирани, а след това и евентуално разпитани, тъй като по случая вече има образувано досъдебно производство.

Времето на Камен бряг днес е слънчево, но вятърът продължава да се усилва. Вълнението на морето също ще се вдигне. На 12-ия ден от засядането на кораба почти няма промяна в местоположението му.

Синоптиците прогнозилат подобряване на времето рез следващата седмица – очаква се корабът отново да бъде укрепен и да бъде подновено разтоварването на товара, намиращ се в хамбара на плавателния съд.

- реклама -