сн. Кадър БНТ

Екатерина Захариева: Отвратително е да обещаеш по-високи пенсии, а всъщност да има намаление

„Предизборното увеличение на пенсиите всъщност се оказа намаление. С тази инфлация и когато сметките са по три – мисля, че е отвратително към нашите майки и бащи. Излъгаха ги“. Това каза възмутено по БНТ бившият външен министър и сегашен депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

Хората очакват резултати от управляващите, търпението няма да е толкова дълго. Истината е, че част от тези министри са били в двата служебни кабинети, хората искат да виждат бързи решения, добави тя.

Партия ГЕРБ ще заведе дело

срещу вътрешния министър Бойко Рашков за клевета, допълни Захариева.

„Вижте какво стана с подслушваните лица-нищо, вече забравихме балоните и манипулации, които той изрича по наш адрес, търпението ни се изчерпи, ще заведем искове за поредната клевета, защото когато един министър на МВР издава присъди пред медиите, той надмина и Цветан Цветанов, знаете че такъв беше подхода на Цветанов, никога не съм го одобрявала лично, дори и Борисов им каза „Не правете нашите грешки“. Рашков ще доказва своите твърдения в съда“, коментира бившият външен министър.

По думите й никога не е имало толкова малко посланици за последните 20 години, като става въпрос за хора с голям дипломатически опит.

„Попитах външня министър за процента на назначенията, т.нар. външни назначения, никога не е имало толкова малко външни посланици и те всички са с дипломатически опит- Плугчиева от ГЕРБ ли е, Червеняков. Но не го правя, за да споменавам този или онзи, въпросът е, когато говориш неистини, за да се оправдаеш, това не е добре за дипломатическата служба и

най-опитният екип няма да развива добре

външната политика, на тези хора трява да се развива. Когато започваш да пенсионираш и в същия момент назначаваш хора от репресивния комунистически апарат и то в пенсионна възраст“, възмути се Захариева.

„Без спокойна и професионална дипломатическа служба и с най-опитен министър външната политика няма да се развива. Трябва да се разчита на тези хора“, заяви Екатерина Захариева. Посланиците не са политически назначения, единственото изключение е Румяна Бъчварова, каза още тя.

Екатерина Захариева разкри, че

на предстоящия КСНС ще отиде председателят

на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Две години не беше свикван този съвет, нямаше Ковид, инфлация, ценовата криза в енергетиката, конфликтът Русия –Украйна, имаше поне 4 случая, за които трябваше да го свика, външни заплахи, които са много важни теми“, обясни бившият външен министър.

Нека да чуем каква е причината за свикването на КСНС – може би ще искат промяна на рамковата позиция към РСМ. Истината е, че няма промяна в ситуацията, нито са спрели дискриминацията срещу българи, нито изпълняват договора, аз не виждам РСМ като заплаха за България, президента така ли я вижда РСМ. Външната политика е едно от малкото неща, по които сме имали съгласие, както и по тази тема-нека не го рушат, коментира депутатът от ГЕРБ-СДС.

Екатерина Захариева акцентира, че

България е натовска държава и има натовски бази тук.

„Целият свят говори за напрежението в Украйна, военният министър явно се разграничаава от това, което премиера каза на срещата в НАТО. Те имат ли единна позиция по тази тема, от понеделник започват преговорите, Русия излезе с предложение да се показват договорите, това е загуба на сувериннитет, за всичко да се пита Москва, а в България за тази тема не се говори. Правителството да си изясни нещата. Тука не става въпрос за нови бази, това е заблуда, това е план, ако се стигне до военни действия…дано не се стигне“, коментира народният представител от ГЕРБ-СДС.

- реклама -