Екатерина Захариева

Екатерина Захариева за Дачич: Ние сме за добросъседски отношения, но не търпим такива емоции

Ние сме за добросъседски отношения със Сърбия, нo не търпим такива емоции от страна на Ивица Дачич.

Това коментира в предаването „Тази неделя“ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия.

„На Балканите за пореден път показваме колко много емоции има в политиката. На мен ми се иска да има повече разум и мъдрост и по-малко емоции. Очевидно Дачич не е гледал премиера и отговорът му. Явно някой му е преразказал, защото това, което каза премиерът е абсолютно вярно. Един външен министър не бива да си позволява да се изгуби в превода. Той трябва да види точно, буквално какво е казал, дали премиер, президент или външен министър. ЕС не признава държави и никоя организация не признава държави“, изтъкна Захариева и добави, че това могат да направят само други държави.

Първият ни дипломат отбеляза, че в Познан премиерът Борисов е отговорил на журналистически въпрос дали няма да се забави евроинтеграцията на Западните Балкани, след като новият еврокомисар по външната политика Жозеп Борел е испанец, а неговата държава не е признала независимостта на Косово и цитира думите му.

„Той казва, че когато станеш комисар, ти не защитаваш националните интереси, а интересите на Съюза. Независимо, че Испания не е признала Косово, той трябва да се съобрази с останалите от нас, които сме я признали. Не виждам нищо в това изказването, което да запали тази емоция на Ивица“, изтъкна вицепремиерът.

На сръбският посланик, който е привикан в понеделник в МВнР ще бъде препоръчано да се види какво точно е казал премиерът ни, като ще му се напомни подкрепата, която дава България на всички страни от Западните Балкани и в частност на Сърбия за европейската перспектива.

„Има чудесни отношение премиер с премиер, нашият премиер с техния президент. Така, че не мисля, че такива изказвания са продуктивни, още повече, когато те са предизвикани твърде емоционално и най-вероятно за вътрешнополитически цели. Ние сме за добросъседски отношения, но не търпим такива емоции“, допълни Захариева.

Попитана дали е обсъдила създалата се ситуация с премиер Бойко Борисов, тя отговори: „Да, разбира се. Писахме си, Неговата позиция е като моята. Не бива да сме толкова емоционални, трябва да се изяснят тези неща. Не е приемливо“, заключи министърката.

източник: bTV

- реклама -