Захариева Пацоли Косово България Западни Балкани

Екатерина Захариева: Целта на България е европейската перспектива на Западните Балкани да стане необратим процес

Целта на България е европейската перспектива на Западните Балкани да се превърне в необратим процес.

Това е казала вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която днес се срещна с първия вицепремиер и външен министър на Република Косово Беджет Пацоли, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Пацоли е на еднодневна визита у нас.

Двамата министри са обсъдили днес българското председателство и усилията, които страната ни полага, за да подпомогне европейската перспектива на Западните Балкани. „Целта на България е фокусът върху региона и подкрепата от страна ЕС да не приключат с нашето председателство, а това да се превърне в дългосрочен европейски приоритет и необратим процес“, е заявила Екатерина Захариева след срещата си с Беджет Пацоли.

Косовският външен министър е поздравил България за успехите й като председател на Съвета на ЕС.

Той е изтъкнал, че срещата през май в София е първият подобен формат от 2003 г. насам и е отбелязал, че страната му работи усилено по изпълнението на необходимите реформи. Пацоли е благодарил на България и българския народ за подкрепата към страната му досега. „Нашето общество се надява, че това приятелско сътрудничество ще продължи и занапред“, е допълнил външният министър на Косово.

„Един от най-силните мостове между България и Косово, освен нашето приятелство, са и над 10-те хиляди горани, които са с българско самосъзнание и допринасят за връзката между двете държави“, е подчертала Захариева пред своя колега. Тя е изразила очакването си към косовската страна по отношение на защитата и гарантирането на правата на това население, което декларира българско самосъзнание.
Народът на Косово храни много топли чувства и симпатии към българското малцинство, което се нарича горани, е посочил министър Пацоли.

Той е подчертал, че има личен ангажимент към подкрепата на тази група граждани, който е поел при първото си посещение в Министерството на външните работи на България през 2007 г. Беджет Пацоли е допълнил, че горанското малцинство има запазена квота от места в косовския парламент. Той е отбелязал, че ако има нещо неизпълнено по отношение на грижата за правата на гораните в Косово, ще съдейства лично за неговото изпълнение.

По отношение на диалога Белград-Прищина, първият ни дипломат е заявила, че постигането на напредък е възможно само чрез преговори.

„Поздравявам и двете страни, че въпреки напрежението, което имаше през последните няколко седмици, преговорите между тях продължават. Никой не печели от това напрежение, а най-големите губещи ще бъдат гражданите на двете страни и на Балканите“, е отбелязала Захариева.

След срещата си в МВнР Екатерина Захариева и Беджет Пацоли са открили икономически форум, организиран съвместно от Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и Косовската търговска палата, в който са взели участие над 40 компании от двете страни.

- реклама -