Екатерина Захариева ще участва в среща на външните министри на НАТО

НАТО

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева ще вземе участие   в среща на министрите на външните работи на страните-членки на НАТО, която се провежда днес и утре в Брюксел.

Във фокуса на разговорите ще бъдат актуални въпроси на международната сигурност, трансатлантическата връзка и ангажиментите на страните-членки към колективната отбрана. Министрите ще обсъдят и засилването на ролята на НАТО в борбата с тероризма, партньорството с Ирак, както и обстановката в Либия.

С участието на Върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика Федерика Могерини съюзниците ще обменят мнения по развитието на процесите в Западните Балкани, като специално внимание ще бъде обърнато на евроатлантическата перспектива на страните от региона. На съвместна сесия с Грузия и Украйна ще се дискутират актуалните предизвикателства пред регионалната сигурност, включително в Черно и Азовско море.

Форумът ще приключи със заседание с оперативните партньори в мисията „Решителна подкрепа“ с фокус върху цялостната ситуация по сигурността в Афганистан, проведените парламентарни избори в страната, подготовката на предстоящите президентски избори през 2019 г. и процеса на помирение.