Еактерина Захариева

Екатерина Захариева ще участва в Съвета „Външни работи“ в Брюксел

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева ще вземе участие в Съвет „Външни работи“, който ще се проведе на 10 декември в Брюксел. Заседанието ще започне с дискусия по актуални въпроси, сред които ситуацията в Шри Ланка, Йемен и Сирия.

Планът за действие срещу дезинформацията, обявен от ЕК на 5 декември, също ще бъде сред темите, които министрите ще обсъдят. Целта на Плана е да гарантира защитата на демократичните системи и публичните дебати в светлината на предстоящите през 2019 г. избори за Европейски парламент, както и някои национални избори в държави членки до 2020 г., съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Последният редовен Съвет „Външни работи“ за настоящата година се провежда в деня на 70-ата годишнина от приемането на Всеобщата декларация за правата на човека и темата за правата на човека също е включена в дневния ред на заседанието.

Първите дипломати ще проведат дискусия по Иран. Съветът ще обмени мнения относно Западните Балкани по широк кръг от теми. Министрите ще направят преглед на настоящите и бъдещите ангажименти на Съюза в региона и ще обсъдят актуалните събития.

Работната сесия ще продължи с дискусия по Украйна. Темата ще бъде продължена и на работния обяд на министрите, в който ще участва и украинският им колега Павло Климкин.

- реклама -