Екатерина Захариева: РС Македония ще има място в ЕС когато е готова, в момента не е

Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на друга държава, каквато за съжаление виждаме, че Скопие води. Ние сме държава, член на Европейския съюз.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод все още откритите въпроси с Република Северна Македония, които седят на дневен ред.

РС Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова, заяви още Захариева.

България продължава да бъде поддръжник на разширяването на членството на ЕС и тук не става дума за извиване на ръце, заяви дипломат номер едно.

Вицепремиерът посъветва съседската държава да не се отказват при първата трудност, която срещат по пътя – одобрението на Преговорната рамка. Тепърва предстоят трудностите, процесът не е лесен. България също мина по такъв път, каза още Захариева.

Тогава, когато утихнат страстите, включително и в България, и се започне да се мисли не толкова емоционално, когато спрат да се придържат към изграждането на държава, основана единствено и само на антибългарската идеология – тогава ще получат много повече, коментира още Захариева.

Екатерина Захариева каза, че ще отиде в парламента и ще отговаря на поставените депутатски въпроси относно РС Македония, след като миналия петък участието ѝ в парламентарния контрол бе отложено заради пътуване извън страната.

- реклама -