Захариева

Екатерина Захариева: При тези условия няма да кажем „да“ на Северна Македония за ЕС

„Още по време на председателството в ЕС много ясно сме казали, че няма как да кажем „да“ на Северна Македония за Европейския съюз при тези условия. Не е вярно, че това е теза, която сега сме казали. Когато са готови, сме готови да подкрепим македонците. Нямаме нови условия. Има договор, който искаме да спазват“. Това заяви министърът на външните работи Екатерина Захариева пред БТВ.

Тя е категорична, че позицията на България не може да се промени заради външен натиск.

„Договорът за добросъседство се е подписал през 2017 година и влезе в сила през 2018, като от пролетта наблюдаваме дали изобщо той се спазва. Те трябваше да свикат комисия за да се проверява това, но не се случва. Ние нямаме претенции за това как се самоопределят македонските граждани и как определят техния език, но не може те да имат претенции за това как се определят българите, които живеят там. Не трябва те да се притесняват от това, че са българи и да се чувстват дискриминирани“, заяви тя.

„Не е само историята, а езика на омразата и претенциите за малцинства. Нашата теза е, че не отразяването на историческата действителност се отразява на настоящото“, добави още Захариева.

Екатерина Захариева се включи от дома си в сутрешния блок на БТВ, тъй като остава под карантина, макар тестът й за коронавирус да даде отрицателен резултат.

Тя остава изолирана заради контакта си със заразения с COVID-19 зам.-министър Петко Дойнов. „Добре съм. Вчера, след като зам.-министър Дойков беше установен с COVID, тествахме всички контактни лица. Всички те са с негативни тестове, но правилата са за всички и трябва да ги спазваме. Затова спазваме предписанията на РЗИ и съм се самоизолирала и съм под карантина. Моят резултат е отрицателен, както и на всички контактни лица на зам.-министъра в Министерството. Правилата са ясни и те трябва да важат за всички. След като си бил контактен в затворено пространство, трябва да се самоизолираш“, обясни Захариева пред Би Ти Ви.

По думите й карантината няма да попречи на работата й, тъй като от март насам светът е преминал в нов режим на работа и всички международни заседания се извършват онлайн.
- реклама -