Екатерина Захариева Турция изказване вероизрповедания

Екатерина Захариева: Полицията си свърши много добре работата снощи

„Протестите са едно от най-демократичните права, но не трябва да нарушават правата на другите хора. Сами разбирате, че когато протестиращите решават да тръгнат нанякъде, няма как полицията да знае това. Призивът от страна на правителството е протестирайте мирно, за съжаление, рано или късно се стига до някакво напрежение.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред БТВ във връзка със снощното напрежение на бул. „Ситняково“.

„Според мен полицията си свърши много добре работата. Тези жени и мъже запазиха самообладание. Ако ние двете сега решим и поставим някаква саксия ей тука пред БТВ, как ще се знае? Една молба е достатъчна, три реда до Столичната община“, отбеляза Захариева.

По повод актуалната гореща тема за политическото противоборство между управляващите и президента тя каза, че отдавна Румен Радев не се държи като държавен глава. Захариева призова по-добре да се четат предложенията на ГЕРБ.

Конституцията се е писала от екип на ГЕРБ, каза Захариева.

От думите й стана ясно, че проектът е писан през последния месец. Тя напомни, че през последните години дебат за промените в основния закон е имало и всички мнение са взети под внимание. Така Захариева не потвърди думите на министър Данаил Кирилов, че бившият лидер на РЗИ Яне Янев е взел участие в написването на проекта за нова Конституция.

Захариева призна, че е имало грешки в проекта, но напомни, че те могат да се премахнат.

„Ако съберем 120 гласа, още в началото на септември месец ще предложим на парламента да определи процедурни правила и тогава ще се види кои партии подкрепят“, коментира още тя.

От думите й стана ясно, че 2 септември, когато е и първият работен ден на депутати, трябва да се види дали ще има подкрепа за предложението на ГЕРБ. И ако е да- още тогава ГЕРБ имат готовност да подадат оставка.

Захариева беше категорична, че изпълнителната власт няма да се смеси със законодателната в новия проект за Конституцията.

Тя отхвърли твърденията, че има противоречия в текстовете относно съдебната власт.

- реклама -