Еактерина Захариева

Екатерина Захариева отива в Солун на среща с балкански външни министри

Днесе  утре в Солун ще се проведе Втората министерска среща в четиристранния формат България-Гърция-Албания-Република Македония.

В срещата е предвидено участие на външните и вътрешните министри, както и на министрите на енергетиката от четирите страни.

Българската делегация ще бъде ръководена от заместник министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева. Във фокуса на дискусиите ще бъдат хуманитарните аспекти на миграционната криза, борбата с мрежите за незаконна миграция, управлението на граничния контрол.

Целта на срещата на висшите дипломати от четирите страни е да се потвърди сътрудничеството между институциите на четирите държави, които трябва да решават въпроси, свързани със сигурността, и да се борят срещу екстремизма, тероризма и радикализацията. В същото време, доколкото тези страни бяха изправени пред голямата бежанска и миграционна криза, министрите на външните работи ще разгледат възможностите за подготвяне на обща позиция за решаване на тези въпроси, основана на европейските ценности и добросъседските отношения.

- реклама -