Екатерина Захариева, Министерство на външните работи, приоритети, външна политика съдебна реформа Радев позиция декларация венецуела

Екатерина Захариева отговори на президента: Съветниците му по външна политика да му обяснят как се случват декларациите в ЕС

„Може би нелошите му съветници по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата на Европейския съюз. Всяка държава има възможност да изрази мнение, някои и предлагат. Изобщо не приемам думата „преписана”, защото ние сме участвали във всички нива в Брюксел чрез нашите представители и с мен на всичките съвети, на които сме обсъждали Венецуела”.

Така вцепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отговори на критиките на президента Радев, че позицията на правителството за Венецуела е преписана и затова няма какво да се съгласува с изпълнителната власт.

Тази седмица президентът и правителството застанаха на различни позиции по темата. Кабинетът подкрепи Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела, а държавният глава поиска да не се месим.

„По конституция външната политика се осъществява от Министерски съвет“, припомни вицепремиерът.

Според Захариева позицията е аргументирана и последователна.

„Ние в правителството считаме, че е добре България да говори в един глас в международен план и правим това – подчерта министър Захариева. – Много често изпращаме предварително в президентството позициите, които изразяваме по различни теми.“

Правителството ще продължи да действа и занапред по този начин, защото смята, че заедно с президентската институция има общи отговорности по отношение външната политика на България, подчерта министър Захариева. „Така че наистина е много важно да работим всички заедно за репутацията на България във външнополитически план“, обобщи тя.

Тя репликира и изказването на президента, че правителството е искало съгласуване по тази тема, а не за редица важни за българския интерес въпроси като например Договора за добросъседство с Македония. Според Захариева договорът е бил изпратен и обсъден с президентската администрация.

 

- реклама -