Екатерина Захариева: От 1 декември падат визите за Канада

От 1 декември падат визите за Канада. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Денят започва“ по БНТ.

От 16.00 часа на 1 декември българските граждани в рамките на до 6 месеца ще могат да пътуват и престояват в Канада без визи. Това не позволява работа там, но бизнес пътувания, туризъм и посещения на родните ще е безвизово. Ако гражданите пътуват със самолет ще трябва да се регистрират на сайта на канадското министерство на външните работи. Регистрацията важи за 5 години, таксата е 7 канадски долара“, обясни външният ни министър.

Захариева уточни, че по суша и море няма нужда от такава регистрация.

Министърът обърна внимание, че българските гражданите трябва да знаят, че това безвизово пътуване не им дава право да работят.

От Министерството на външните работи допълниха, че българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада (eTA). Разрешението е валидно за срок от 5 години.

 

Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение (eTA). Тези , които вече имат издадено такова разрешение могат да продължат да пътуват докато изтече.

Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.

Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада – Canada.ca/eTA . Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. За подаването на искане за предварително одобрение са необходими валиден паспорт, кредитна или дебитна карта, с която се заплаща такса в размер на 7 CAD (канадски долара) и валиден имейл адрес.

В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи.

Допълнителна информация на английски и френски език може да бъде намерена на адрес:

www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/news/2017/11/important_informationforbulgarianandromaniancitizenstravellingto.html

и

www.canada.ca/fr/immigration-refugies-citoyennete/nouvelles/2017/11/renseignements_importantsalintentiondescitoyensbulgaresetroumain.html

 

Посочените електронни адреси са временни и ще бъдат заменени с постоянни такива на 1 декември 2017 г.

 

Относно работа в Канада:

 

Министерството на външните работи на Република България обръща внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната.

 

Българските граждани, които искат да работят легално на територията на Канада могат да получат подробна информация за необходимите документи на адрес: http://www.canadainternational.gc.ca/romania-roumanie/visas/work_temp_travailler.aspx?lang=eng

 

Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада, като за целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн.

 

На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.

- реклама -