Екатерина Захариева, ГЕРБ, кандидат-президентска двойка, Румен Радев
сн. БГНЕС

Екатерина Захариева: Опасна е заигравката на президента с опита му да докаже, че изборите ще се манипулират

За съжаление вече е толкова очевидно, че в тези консултации някой иска да каже, че ще се манипулират изборите – разбира се, че това е един от факторите да отблъснем хората да гласуват, да си мислят, че всичко е нагласено.

Това е опасна заигравка. Не знам какви ще са политическите дивиденти за президента.

Това заяви пред бТВ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод консултациите, които президентът Радев провежда на „Дондуков” 2 от дни.

Разбира се, че е особена ситуация, но ние се готвим – и за изборите в България, и за в чужбина. Не се опитваме да откажем хората да гласуват, заяви Захариева, но отбеляза, че промените в Изборния кодекс в последния момент не са добра идея, особено по отношение на гласуването по пощата.

Рисково е да променяме Изборния кодекс в последната ситуация.

Сами разбирате, че ще трябва да задължим пощенските оператори в поредица от държави де факто да се превърнат в мини секционни комисии, които трябва да съберат бюлетините и да ги изпратят, коментира още Захариева. Според нея се налага заблудата, че хората, които ще бъдат членове на СИК ще трябва да ходят да предават протоколи в посолства. Това не е вярно – хора физически няма да ходят – това не се прави по принцип, камо ли по време на пандемия, заяви министърът.

Ние сме готови за 28 март, заяви още Екатерина Захариева. Тя бе категорична, че всеки път, когато се организират избори в чужбина, МВнР иска разкриване на секции и извън дипломатическите мисии – там, където държавите позволяват това.

- реклама -