Екатерина Захариева: Очакваме папа Франциск в началото на май

Захариев папа Франциск посещение България Македония
Очакваме посещение на папа Франциск в началото на май, по моя информация посещението му ще е в България и Македония.

Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по бТВ.

„Има покана. Очакваме догодина да дойде и се надяваме. Има много сериозна подготовка и много голяма вероятност. Очакваме го в началото на май. Наистина ще бъде знаково посещение“, каза още Захариева.

По думите й по нейна информация визитата на папата е в България и Македония. „Папата никога не пътува само в една държава. Така че това е част от тяхната протоколна традиция“, обясни министърът на външните работи.

Информацията за посещението на главата на римокатолическата църква стана известна още в началото на октомври, когато първо президентът Радев разговаря с апостолическия нунций в България Анселмо Гуидо Пекорари, а ден по-късно с него се срещна и премиерът Бойко Борисов. По време на разговорите и в президентството, и в МС бе обсъдена възможността папа Франциск да посети нашата страна.

По-късно аржентинската държавна агенция Телам, цитирайки източници във Ватикана, информира, че освен България, папата ще посети и Македония, и Румъния. Мини балканската обиколка на духовния водач на католиците ще започне от Македония в началото на май.