Захариева, Северна Македония, преговорна рамка
Снимка: БГНЕС

Екатерина Захариева: Към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония

Към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, в който се представя.

Това заяви в отговор на въпрос пред журналисти вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, преди участието си в заседанието на парламентарната комисия по външна политика.

Тя припомни, че 10 на ноември предстои заседание на Съвета „Общи въпроси“, на което трябва да се одобри преговорната рамка.

Захариева посочи, че в договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. има всички гаранции, стига да се изпълнява добросъвестно и от двете страни, но за съжаление нашата оценка е, че това не е така. Тя отбеляза, че, въпреки многото спекулации в пресата в Република Северна Македония, нито сме искали промяна на конституцията, нито нашите претенции са нови, нито сме оспорвали правото за самоопределяне. Проблемът е, че договорът не се изпълнява добросъвестно според нас, каза министърът.

Захариева каза, че екипите на министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония са във всекидневни интензивни преговори в опит да се решат конфликтните въпроси, така че да гледаме повече напред. Имаме време, но е крайно малко, допълни тя.
Както ние признаваме реалността, така те трябва да признаят миналото, заяви външният ни министър.

- реклама -