Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и колегите ѝ от още 12 страни – членки на ЕС, призоваха Европейската комисия да подпомогне с ваксини страните от Източното партньорство - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна, след като това бе сторено за страните от Западните Балкани. В писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел и до еврокомисарите по здравеопазването - Стела Кириакидуис, и по разширяването - Оливер Вархеи, се казва: „Нашите граници няма да бъдат защитени, ако не разширим подкрепата си към съседите. Убедени сме, че усилията ни ще бъдат оценени от правителствата и от гражданските общества в страните от Източното партньорство и ще увеличат видимостта на геополитическите усилия на ЕК и ЕС“. Писмото е подписано от външните министри на България, Дания, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Финландия, Хърватия, Чехия и Швеция.
сн. БГНЕС

Екатерина Захариева: Готови сме да подкрепим правителство на Слави Трифонов

Няма логика ако има шанс за правителство, то да не бъде подкрепено. В крайна сметка Слави Трифонов се яви на избори със заявка да управлява. От ГЕРБ ще подкрепим правителство, предложено от Слави Трифонов. Важно е да има стабилност. Това не означава, че ще подкрепим всички бъдещи законопроекти. Това заяви външният министър Екатерина Захариева пред БНТ.

Влизането от избори в избори означава несигурност, коментира Захариева.

„Резултатите са много показателни. През 2017 г. разликата между нас и втория беше 5,5%, сега е над 8%. Благодаря на всички, които гласуваха. И в първото изказване, и сега Борисов показа, че сме отговорна политическа партия, така ни наредиха избирателите, ние сме длъжни да предложим кабинет. Това ще бъде кабинет от хора в нашата партия, ние имаме достатъчно експерти.“ каза още Захариева.

Когато искаш да управляваш държавата, когато искаш да си министър и депутат, ти ставаш и политик. Едното не пречи на другото.

„Борисов е показал, че иска да е обединител и че има сериозни намерения да се заеме с партията си, по-скоро ще предложим кабинет с друг премиер“, коментира още Захариева.

- реклама -