дипломати

Екатерина Захариева: Борисов е с два отрицателни теста за COVID-19, ще разговаря лично със Зоран Заев

„Днешната среща между лидерите на България и Северна Македония няма нищо общо с разширяването – няма да се обсъжда преговорна рамка или да се взимат решения. Бяха планирани тези срещи – вчера беше тази на министрите, днес е най-важната – тази на премиерите. Знаете, че премиерът Борисов беше под карантина, беше с COVID-19, но слава Богу от вчера и вторият му тест е отрицателен, така че можеше Зоран Заев да дойде. За съжаление, заради моята карантина министър Буяр Османи не успя вчера да бъде в София. Така или иначе днес той също ще бъде с премиера Заев тук. Отделен разговор, в който да се фокусираме върху преговорната рамка, с министъра Буяр Османи не съм имала.“ Това заяви външният министър Екатерина Захариева пред БНТ по повод срещите с част от правителството на Северна Македония и отношенията ни със страната.

Три акцента има този процес – икономика и свързаност, добросъседство и сигурност. Все пак това, което днес ще одобрят и подпишат лидерите, наистина е успех, коментира Захариева по повод предстоящата среща на върха по Берлинския процес.

За първи път се каза в публичното пространство като тип заплаха от страна на вицепремиера Никола Димитров, че ако България не подкрепи преговорната рамка, ще наруши чл. 2 от договора си и аз ги призовавам да го прочетат по-добре този договор, защото и двете страни сме го подписали. „Всъщност това е един от малкото членове, които се изпълнява, и то от страна на България. В този член се казва, че България ще споделя опита си и така ще подпомага Северна Македония по пътя на европейската си интеграция и ще подкрепи съюзничеството й в НАТО – нещо, което вече направихме. Това не означава, че ние не можем да имаме условия, каквито имат и другите държави членки към тях. Важното е, че днес лидерите ще бъдат заедно, ще се видят и физически“, каза тя.

„Да опитаме да се фокусираме заедно как да наваксаме изпълнението на договора. Нека се върнем към добросъседския тон“, заключи тя.

- реклама -