Екатерина Захариева: Българският бизнес има интерес към проекти в Саудитска Арабия

Вицепремиерът Екатерина Захариева даде положителна оценка на плановете за икономическа диверсификация на Кралство Саудитска Арабия. Тя отбеляза, че българските фирми са заинтересовани да участват в изпълнението на нови инженерни и строителни проекти в страната.

Захариева разговаря днес в Брюксел с Адел Ал-Джубейр,  държавен министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия.

 

Между двете страни съществуват и възможности за сътрудничество в сферите на сигурността, енергетиката и селското стопанство.

„Смятаме, че новото посолство на България, което скоро трябва да бъде открито в Рияд, ще допринесе значително за развитието на двустранното сътрудничество в областите от общ интерес“, подчерта Захариева. В Рияд вече работят първите български дипломати, а до дни се очаква да отпътува и първият ни извънреден и пълномощен посланик в Кралството Димитър Абаджиев.

Процесът на структурни реформи в Саудитска Арабия дава вече своите резултати, констатираха двамата министри.

Паралелно с подобряването на икономическите показатели, се работи и за предоставянето на повече права на жените, включително чрез осигуряването на повече възможности за професионална реализация.

- реклама -