сн. БГНЕС

Екатерина Захариева: България отпуска 100 000 евро първоначална помощ за Хърватия 

България отпуска 100 000 евро първоначална помощ за Хърватия след земетресението. Посолството на България проучва къде има най-големи щети. Това съобщи министърът на външните работи Екатерина Захариева. Решението е взето на днешното правителствено заседание.

Средствата ще бъдат за две емблематични сгради – за възстановяването на Първа горноградска гимназия и за сградата на хърватската академия на науките и изкуствата, за която ще са нужни над 5 млн. евро.

Сутринта премиерът Борисов в телефонен разговор с хърватския си колега е изразил готовността на правителството да предостави помощ каквато е необходима.

Днес вицепремиерът Екатерина Захариева проведе и спешно съвещание с министъра на икономиката Лъчезар Борисов и с Българския червен кръст. Тъй като хърватската страна се нуждае от питейна вода, бе решено с помощта на най-големите производители на минерална вода у нас да бъдат организирани спешни доставки. Първите два тира с минерална вода от различни производители ще бъдат доставени още в почивните дни в складовете на Българския червен кръст в село Лозен, откъдето ще бъдат транспортирани до Хърватия.

 

- реклама -