Унгария ЕК ЕС съдебна процедура

ЕК заплаши Унгария с по-сериозна съдебна процедура заради университета на Сорос

Европейският съюз обяви, че засилва съдебната процедура срещу Унгария.

Наказателната мярка се налага заради репресиите срещу финансирани от чужбина неправителствени организации, които според наблюдатели са насочени срещу американския милиардер Джордж Сорос.

Европейската комисия обяви в изявление, че Будапеща не е взела под внимание „сериозната й загриженост” след започването на процедурата през юли и добави, че сега Унгария разполага с един месец да се съобрази с изисканото, в противен случай рискува да бъде изправена пред висшата съдебна инстанция на общността.

Според премиерът на Унгария Виктор Орбан, Централноевропейският университет, финансиран от Джордж Сорос издава фалшиви дипломи и нарушава националното законодателство в областта на образованието.

Припомняме ви, през юли беше започнато разследване срещу Унгария във връзка с приемането на закон, който не съответства на правото на ЕС. Тогава Брюксел изпрати на Будапеща официално уведомление и поиска унгарските власти да да отговорят в рамките на един месец. „Унгария отговори на писмото на Еврокомисията на 14 август. След като внимателно анализира поясненията на Унгария, Еврокомисията стигна до извода, че сериозната й опасения остават в сила”.

На 16 юни президентът на Унгария Янош Адер подписа приетия от парламента закон, задължаващ неправителствените организации да дадат информация за източниците на финансирането си от чужбина.

Законът няма да засегне работата на НПО, но ще позволи на държавата да наблюдава и контролира дейността на „чуждестранни агенти”.

Всяка НПО ще е длъжна да се регистрира, да посочи източниците на чуждестранното си финансиране и да прилага към документацията си с гриф, че е „организация, финансирана от чужбина”. Новата мярка е насочена към получаване на допълнителна отчетност от тези организации, които получават от чужбина над 7,2 млн. форинта (23,4 хиляди евро) годишно.

Съдът на ЕС взема решения по заведените дела. Сред тях са тези за прилагане на правото (процедури за нарушения). Такъв вид дела се водят срещу национални правителства за неспазване на правото на ЕС. Процедурата може да бъде започната от Европейската комисия или от друга държава от ЕС. Ако се окаже, че дадена държава е в нарушение, тя трябва да го отстрани веднага. В противен случай срещу нея може да бъде заведено второ дело, което евентуално ще доведе до глоба.

- реклама -