САЩ ЕК търговия преговори зона споразумение

ЕК твърди, че търговските преговори със САЩ подлжават

Европейската комисия (ЕК) заяви, че търговските преговори със САЩ продължават. Така комисията отхвърля изказването на германския вицеканцлер, че непреодолимите различия между Брюксел и Вашингтон са блокирали постигането на споразумение.

В свое изказване от вчера германският вицеканцлер и министър на икономиката посочи, че преговорите по Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) са се провалили, но „никой не го признава“.

Твърденията на ЕС

Нещата се задвижват в момента. Комисията прави стабилен прогрес“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас на въпрос относно коментара на Зигмар Габриел.

По думите на Схинас „разговорите сега наистина навлизат в решаващ етап, но… ако условията са подходящи комисията е готова да сключи споразумението до края на годината“.

Зоната за свободна търговия под въпрос

САЩ и ЕС започнаха работа по ТПТИ през 2013 г., като цел на споразумението е да създаде най-голямата зона за свободна търговия до края на управлението на президента Барак Обама, чийто мандат приключва през януари 2017 г.

Разговорите обаче имаха малък прогрес през последните няколко години, тъй като редица европейски лидери изразяват притеснения за това какъв ефект ще има ТПТИ върху икономиката и липсата на готовност от страна на САЩ да приеме отстъпки по сделката.

През май Франция дори заплаши да блокира преговорите, ако споразумението остане в сегашния си вид, тъй като то фаворизира американския бизнес.

Схинас посочи, че въпреки желанието на Комисията да постигне споразумението, то няма да стане на всяка цена. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е показал ясно, че „Комисията няма да жертва стандартите на Европа за здравеопазване и защита на личната информация, нито своето културно разнообразие, на олтара на свободната търговия“, посочи още европейският говорител.

Подкрепа от страните-членки

Попитан дали ТПТИ може да бъде постигнато без одобрението на Германия – най-голямата икономика в ЕС, Схинас посочи, че Юнкер е получил подкрепа за преговорите от всички лидери в блока по време на срещата на върха през юли.

Ние не чувстваме липса на подкрепа… ние получихме мандат за завършване на тези преговори“, допълни още той.

- реклама -