австрийците

ЕК: Турция остава кандидат-член за ЕС

Турция запазва статута си на държава кандидат-членка в ЕС. Това съобщиха от Европейската комисия.

Реакцията идва, след като Австрия призова за прекъсване на преговорите за присъединяване заради „недостатъчната демокрация“ в държавата.

Австрийският канцлер Кристиан Керн вчера заяви, че Турция вече не е кандидат за членство в ЕС и трябва да приеме реалността. Според Керн преговорите на Анкара в момента са само „дипломатическа фантастика“.

В същото време министърът на отбраната на Австрия Ханс-Петер Доскоцил поиска прекратяване на преговорите за членство.

Говорителката на ЕК Мина Андреева заяви, че няма промени в статута на Турция като държава членка. Тя обаче допълни, че страната трябва да се придържа към европейските ценности.

Юнкер: Отказът да се преговаря с Турция за членство ще е сериозна грешка

Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер отхвърли призива на Австрия към ЕС да спре преговорите за присъединяване на Турция.

„Ако сега някой внушава на Турция, че ЕС не е готов да я приеме, бих казал, че това е сериозна външнополитическа грешка“, заяви Юнкер пред германската телевизия ARD.

В същото време той добави, че в сегашното й състояние Турция не може да стане член на ЕС.

Напрежение  в Турция заради посланието от Австрия

Турският министър по евроинтеграцията Юмер Челик заяви, че е скандализиран от намерението на Австрия да инициира спиране на преговорите на Турция.

„Казаното от Кристиан Керн е изключително тревожно и може да бъде определено като крайнодесен подход. Европейските лидери заклеймиха опита за преврат у нас и подкрепиха демокрацията, но много бързо и с твърде много думи започнаха да ни критикуват несправедливо“, коментира главният преговарящ Челик.

Според него Европа трябва да покаже по-голяма солидарност спрямо Турция и да оцени състоянието на човешките права и на върховенството на закона.

След опита за преврат в Турция близо 26 000 души в Турция бяха арестувани, а други десетки хиляди бяха премахнати от работа. Анкара обяви, че обмисля връщане и на смъртното наказание.

Страната е кандидат за членство в ЕС от 1991 г.

- реклама -