ЕК, ЕС, Турция, Ердоган, Юнкер, Борисов ,Туск, среща, Варна

ЕК: Темите на срещата във Варна са миграция, борба с тероризма, енергетика, визите и обстановката в Турция

На днешната среща ЕС – Турция във Варна ще бъдат обсъдени въпросите за миграцията, борбата с тероризма, енергетиката, визите и вътрешната обстановка в Турция.

Това съобщи Европейската комисия.

Отбелязва се, че ще бъдат разисквани всички въпроси от настоящите и бъдещите отношения с Анкара. Комисията отбелязва, че вътрешнополитическите събития и състоянието на въпроса със сигурността в Турция имат пряка връзка с отпадането на визите за турските граждани.

ЕК добавя, че миналата седмица Европейският съвет е осъдил Турция за незаконните действия в Средиземно и в Егейско море, с които Анкара подкопава регионалната стабилност и сигурност. Допълва се, че представителите на ЕС ще подчертаят отново нуждата от добросъседски отношения с всички държави от Общността за подобряването на енергийната сигурност.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер коментира в навечерието на срещата, че различията във възгледите между ЕС и Турция са много. Той изразява очакването за откровен и открит разговор, в който различията да не бъдат заобикаляни, а да се потърси път към подобряването на сътрудничеството.

Тази вечер на работна вечеря ще се срещнат Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, Бойко Борисов и Реджеп Ердоган. Очаква се към 22:00 часа те да направят официално изявление.

Последната среща ЕС – Турция се състоя на 25 май миналата година в Брюксел.

Източник: БТА

- реклама -