ЕК: Страните от ЕС да се подготвят за нова фаза на пандемията (Кой е новият щам?)

да предприемат мерки

за подготовка за нова фаза на пандемията, която може да настъпи през есента. Това се казва в изявление на ЕК, публикувано в Брюксел.

„Днес Европейската комисия предлага серия от действия за управление на настоящата фаза на пандемията от COVID-19 и за подготовка за следващата. По време на новата фаза на пандемията, когато

ще трябва да се поддържат

готовността и реакцията, координацията отново ще бъде от съществено значение. Ето защо Европейската комисия призовава държавите членки да предприемат действия преди есента, за да осигурят бдителност и непрекъсната координация на готовността и реакцията в областта на здравеопазването“, се казва в документа.

Като главна мярка ЕК определя

ваксинацията срещу коронавируса. Освен това ЕК приканва страните от ЕС да продължат да тестват хората, да гарантират свободното движение в ЕС и да се борят с дезинформацията около пандемията.

Какво знаем за новия мутант на варианта Омикрон на новия коронавирус – отговор на този въпрос потърси Асошиейтед прес. Той е наследник на по-ранния изключително заразен „стелт Омикрон“ и

бързо се разпространи в САЩ.

На разновидността BA.2.12.1 се дължат 29 на сто от новите инфекции COVID-19 в САЩ миналата седмица, сочат данни, обявени във вторник от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. На нея се дължат и 58 на сто от регистрираните инфекции в района на Ню Йорк.

Вариантът е засечен в поне 13 други

страни, но в САЩ е най-често срещан засега. Според учените той се разпространява дори по-бързо от по-ранния „стелт Омикрон“. Случаите на инфекцията се увеличават на местата с покачващи се нива на варианта BA.2.12.1 като централната част на Ню Йорк, което е знак, че той изпреварва останалите разновидности, каза Ели Розенбърг от здравната служба на Ню Йорк.

Вероятно е по сходен начин

да се развие ситуацията и на национално ниво, смята Кирстен Джордж, директор по вирусология в лаборатория Уодсуърд. Учените се опитват да научат повече подробности за BA.2.12.1, включително и дали ваксините са ефикасни срещу него.

Източник: Дарикнюз

- реклама -
error: Съдържанието е защитено