Спутник Комисия по здравеопазване, Спутник V, ваксина, достъп
сн. БГНЕС

ЕК: Страните-членки имат право да купят Спутник V, но само те носят отговорност за последиците от употребата

Страните от ЕС имат всички законни права за закупуване на руски или китайски ваксини, като самите те носят цялата отговорност за последиците от тяхната употреба. Това заяви официалният представител на Европейската комисия Ерик Мамер на брифинг в Брюксел.

„От правна гледна точка държавите-членки на ЕС имат право да купуват ваксини от доставчици, които не са включени в европейския пакет за предварителна поръчка на ваксини (той включва 6 западни компании)“, каза Мамер, отговаряйки на въпрос за доставката на руски ваксини.

Мамер подчерта, че страните от ЕС, които позволяват използването на тези ваксини на национално ниво, сами ще бъдат отговорни за всички последици от употребата на тези ваксини“.

Европейската агенция по лекарствата заяви в четвъртък, че е започнала процес на последователен преглед на ваксината Спутник V. Регулаторът на ЕС заяви, че по време на прегледа експертите ще оценят съответствието на лекарството със стандартите на ЕС по отношение на ефикасността, безопасността и качеството. Както отбеляза в четвъртък ръководителят на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев, одобрението от европейския регулатор ще осигури на жителите на ЕС ваксината Спутник V от юни 2021 г.

- реклама -