Европа съдебната система Евробарометър докладите Хашоги ЕС Брюксел превозвачи Деня на Европа земеделски санкции Русия продължение ЕС БРекзит Великобритания европейски парламент избори решение икономика, Зелена сделка, правителство, решение, мерки, Северна Македония, Албания

ЕК ще представи докладите за напредъка на България и Румъния

Eвропейската комисия ще оповести следобед редовните доклади по механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Това ще стане след колегиума на комисарите в Страсбург, който ще се проведе там заради пленарното заседание на Европейския парламент, съобщава БНР.

Според bTV се очаква докладът за нашата страна да бъде позитивен. Евродепутатите отказват да коментират текста преди публикуването му, но неофициално се говори, че наблюдението над България може да отпадне преди изтичането на мандата на сегашната еврокомисия през октомври 2019 г.

Миналата година Комисията отправи 17 препоръки по отделните показатели в областта на правосъдието и вътрешните работи. Заместник-председателят Франс Тимерманс заяви, че има напредък в много области, но е необходима още работа. „Все още има път, който трябва да бъде извървян. Искаме да сме сигурни, че няма връщане назад по никой от тези въпроси“, уточни Тимерманс.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обеща, че до края на мандата му наблюдението над България и Румъния ще приключи. За да стане това обаче, страните трябва да покажат осезаеми резултати в борбата срещу корупцията.

Също неофициално се твърди, че за момента наблюдението над Румъния остава.

Днес Европейският парламент ще гласува и Резолюция за правовата държава в северната ни съседка, която предстои да поеме председателството на Съвета на ЕС в началото на следващата година.

- реклама -