ЕК: Съветът на ЕС без отлагане да гласува за приемането на България в Шенген

Европейската комисия призова днес Съвета на ЕС да вземе необходимите решения без допълнително забавяне, за да позволи на България, Румъния и Хърватия да участват пълноценно в Шенгенското пространство.

Това се посочва в съобщение на Комисията, цитирано от БТА.

Уточнява се, че днес еврокомисарите са били запознати с оценка на значителните постижения на трите държави в прилагането на правилата за Шенген.

„В продължение на години тези държави допринасят значително за добрата работа на Шенгенското пространство, включително при пандемията и наскоро, откакто са изправени пред последиците от войната в Украйна”, се посочва в съобщението.

Макар трите държави да са обвързани отчасти с правилата за Шенген, проверките по границите с другите страни от ЕС са запазени, отчита Комисията.

Пълното присъединяване към Шенгенското пространство е изискване за тези държави и следователно трябва да им бъде разрешено да се присъединят, щом изпълняват условията, се посочва в съобщението.

Комисията настоява, че разширяването на Шенген ще повиши сигурността с допълнителна защита на общите външни граници и ефективно полицейско сътрудничество.

Според оценката премахването на граничните проверки ще спести време и ще улесни хората и бизнеса, съобщава кореспондентът на БТА Николай Желязков.

България е въвела силно управление на границите с ефективно наблюдение и систематични гранични проверки.

Борбата с трансграничната престъпност е приоритет чрез международното полицейско сътрудничество, включително с Европол.

Шенгенската информационна система е добре изградена. България показа, че разполага с необходимите структури, които да гарантират спазването на основните права, като осигурява достъп до международна закрила и спазва забраната за отблъскване на мигранти, се допълва в становището на ЕК.

Румъния също е поощрена за граничната охрана, борбата с незаконната миграция и трафика на хора.

„България и Румъния успешно завършиха процеса на оценка по Шенген през 2011 г., Съветът на ЕС призна завършването на процеса на оценка в две отделни заключения, но не е взето решение за премахване на вътрешните граници повече от 11 години”, отчита Комисията.

Предвид времето, изминало от 2011 г., както и с оглед укрепване на взаимното доверие и като се отчитат промените в шенгенските правила от 2011 г. насам, България и Румъния направиха съвместно изявление в Съвета на ЕС през март 2022 година.

България и Румъния поканиха експерти на доброволни начала, съгласувано с ЕК, за да се запознаят с прилагането на промените, отбелязва Комисията.

Отчита се, че новата проверка през октомври тази година е потвърдила, че България и Румъния не само са продължили, но и значително са разширили прилагането на правилата.

Двете държави са доказали, че са пример за прилагането на шенгенските правила, заявява ЕК. Изразена е също положителна оценка за Хърватия.

Комисията пояснява, че на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи ще гласува по въпроса за пълноправното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство.

Допълва се, че наскоро Европейският парламент подкрепи приемането на трите държави в Шенген и призова за решение до края на годината.

- реклама -