ЕК готовност санкции Русия отражение

ЕК: Санкциите срещу Русия не влияят на европейската икономика

Приложени са мерки за смегчаване на ефекта

Въвеждането на санкциите на ЕС срещу Русия почти не оказват въздействие на европейската икономика. Това заяви днес говорител на Европейската комисия.
„Санкциите са определени с точността на лазер и имат минимално въздействие върху икономиката на държавите от Общността„, заяви говорителят. Той добави, че са приложени успоредни мерки, които да сведат до минимум отражението на санкциите.
От март 2014 г. ЕС постепенно наложи санкции на Москва в отговор на анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна. Санкциите ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на пет големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества.
ЕС наложи забрана за търговия с оръжия, за износ на изделия с двойно предназначение за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия. Ограничен бе достъпът на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания и производство на нефт. Европейската инвестиционна банка временно преустанови одобряването на нови дейности за финансиране в Руската федерация. Прилагането на двустранните и регионалните програми на ЕС за сътрудничество с Русия беше преразгледано и някои програми бяха временно преустановени.

Прилагането на наложените санкции бе удължено през декември 2016 г. поне до края на юли тази година.

- реклама -