ЕК, прогноза, икономически растеж, еврозона

ЕК с прогноза: Икономическия растеж в Европа е под изключително висок процент на несигурност и риск

Есенните икономически прогнози на Европейската комисия не са обнадеждаващи, тъй като втората вълна на коронавируса и новите ограничителни мерки допълнително влошават условията.

Според есенния доклад на Европейската комисия, до края на тази година се очаква свиване със 7,8% на икономиката на еврозоната и растеж от 4,2% през 2021 г. и 3% през 2022 г. В сравнение с пролетните прогнози на Комисията, перспективите са малко по-добри за следващата година и по-лоши за 2022 г.

„Икономическата активност в Европа претърпя тежък шок през първата половина на годината, възстановявайки се силно през третото тримесечие, тъй като ограничителните мерки намаляха. Но възраждането на пандемията през последните седмици затрудни условията с въвеждането на нови здравни мерки за предотвратяване на разпространението на вируса“, анализира в своя доклад Европейската комисия.

В резултат на това прогнозите за икономически растеж са „обект на изключително висок процент на несигурност и риск“, предупреждава ЕК.

Комисията очаква значителен спад в икономическата активност, но смята, че въздействието върху пазара на труда ще бъде ограничено благодарение на мерките, приети на ниво ЕС, чрез различни програми за безработни. Безработицата ще продължи да нараства през следващата година, но ситуацията трябва да се подобри през 2022 г.

Очаква се и растеж на публичните дългове и бюджетните дефицити на държавите-членки.

„Растежът ще се върне през 2021 г., но ще са необходими две години, докато европейската икономика се доближи до нивото преди пандемията. В този контекст на много висока несигурност националните и фискалните политики трябва да вървят в посока на подкрепа, а бюджетът на ЕС трябва да бъде финализиран тази година, за да влезе в сила в началото на 2021 г., заяви еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Днес Съветът и Парламентът на ЕС постигнаха временно, споразумение по основните точки на несъгласие, което трябва да проправи пътя за приемане на седемгодишния бюджет на Съюза за периода 2021-2027 г.

- реклама -