ЕК Плана за възстановяване и устойчивост, оценка

ЕК с няколко варианта за компенсация заради поскъпването на газа и тока

Европейската комисия предлага няколко начина за компенсация заради поскъпването на природния газ и електроенергията.

Държавите-членки могат да подпомогнат така наречените енергийно бедни хора с ваучери или частично покриване на сметките за ток, като за целта бъдат използват приходите от търговията с въглеродни емисии.

Временно да бъде отложено плащането на сметките и временно бъдат намалени данъчните ставки за уязвимите домакинства, са други предложения на Еврокомисията за реакция в краткосрочен план.

В средносрочен от Еврокомисията предлага да бъдат проучени възможностите за доброволни съвместни доставки на газ от страните-членки на ЕС.

EK потвърди, че тези национални отговори са разрешени съгласно законите в единния блок, като същевременно предложи координирани отговори, които обаче биха отнели повече време за стартиране и справяне с бъдещите ценови сътресения.

Комисията „ще проучи възможните ползи“ от това държавите членки да закупуват съвместно купуват стратегически газови запаси, се казва в съобщението на ЕК. Участието на държавите в такава схема би било доброволно.

Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят методите за справяне с проблемите на срещата на върха на 21 и 22 октомври. Министрите на енергетиката от страните от ЕС пък ще проведат извънредна среща на 26 октомври, на която ще обсъдят скока на цените, съобщи БНР.

- реклама -