паспорти Ахладова, българско гражданство, Македония
сн. БГНЕС

ЕК с критики срещу България заради продажбата на гражданство

Европейската комисия комисия ще предупреди страни от Европейския съюз, сред които и България, заради предоставянето на гражданство или на постоянно пребиваване срещу инвестиции. Посочва се, че това може да подпомага проникване в ЕС на организирани престъпни групи и увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване плащане на данъци.

Предупреждението се съдържа в проектодоклад, цитиран от Ройтерс, който се очаква да бъде публикуван от ЕК в сряда.

Малта, Кипър и България са единствените страни членки на ЕС, в които действат програми за продажба на гражданство. Двадесет държави, включително тези три, продават разрешителни за пребиваване.

В трите държави богати чужденци могат да си купуват паспорти, които им дават пълен достъп до повечето страни от ЕС, срещу инвестиции, вариращи между един и два милиона евро, посочва Ройтерс.

Според доклада в трите държави няма достатъчни проверки на произхода на богатството на хората, които си купуват гражданство.

Еврокомисията казва, че ще сформира експертна група, която ще даде до края на годината препоръки как да се предотвратят опасностите, произтичащи от тези схеми.

- реклама -