EK

EK решава в петък на заседание в София европейското бъдеще на страните от Западните Балкани

Европейската комисия горещо подкрепя провеждането на среща на върха Европейски съюз-Западни Балкани, организирана от България.

ЕК съобщи, че ще има нови страни-членки от Балканите в ЕС според напредъка на всяка една от тях

В същото време Брюксел подкрепя реформите и усилията на всяка една от западнобалканските държави, които полагат за членство.

Говорителят на ЕК Маргаритис Схинас припомни думите на Жан-Клод Юнкер от неотдавнашната среща с македонския премиер Зоран Заев, че самият той и еврокомисарите ще говорят по този въпрос в петък в София с ръководителите на българското председателство на ЕС.

Коментарът на Схинас бе в отговор на въпроса дали ЕК споделя загрижеността, която изказаха от българското председателство относно процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани. Той уточни, че през следващите 9 месеца ЕК и ЕС ще съобщят по какъв начин ще действат по отношение на всяка една от западнобалканските държави по отделно.

„Този процес се базира на напредъка“, каза говорителят на Юнкер. Според Схинас са налице „решителност, перспектива, воля, както и политическа атмосфера“. Приветстваме обявената среща на върха между ЕС и Западните Балкани, организирана от София през май.

На въпрос до каква степен разширяването е технически, а не политически въпрос, Схинас отговори, че ясен отговор на това ще даде председателят на ЕК в София, когато ще бъдат обсъдени всички теми от българското председателство.

- реклама -