лични данни

ЕК проверява дали правилата на ЕС за защита на личните данни се прилагат правилно

Европейската комисия проверява дали правилата на ЕС за защитата на личните данни са въведени правилно в националните законодателства. Това съобщи еврокомисарят по правосъдието и защитата на потребителите Вера Юрова по повод навършването на първата година от приемането на европейското законодателство в тази област.

Тя добави, че 25 държави в ЕС са въвели в законодателството си новите правила, но ще се прецени дали националните закони не се отклоняват от общоевропейската цел. Юрова настоя възможно най-бързо Гърция, Португалия и Словения, които още не са въвели промените, да предприемат необходимите действия.

По нейните думи новите правила работят в областта на бизнеса, но предстои оценка как се спазват от държавните администрации и в здравеопазването, включително при събирането на биометрия. В някои държави от ЕС има нужда от повече служители в комисиите за защита на личните данни, заяви еврокомисарят.

Тя призова за активно разследване на получените жалби на граждани. Еврокомисарят съобщи, че ЕК осигурява средства за разясняване на новите права на гражданите, както и за приложението им от страна на бизнеса. Знам за десетина случая на разследване за нарушения и макар, че може наказанията да дойдат бавно, ще бъдат наложени. Успехът на новите правила не се измерва с броя и мащаба на наказанията, посочи еврокомисарят.

Защитата на данните е задължителна за демокрацията и свободата, отбеляза Юрова. Тя съобщи, че до средата на юни ЕК ще изготви оценка за напредъка в борбата с дезинформацията.

източник: БТА

- реклама -