БВП България ЕС

ЕК прогнозира стабилизиране на публичния дефицит у нас през 2022 г.

Прогнозите са БВП на България да нарасне от 3,5 на сто тази година на 4,7% през 2022 г. Това обаче зависи от усвояването на средствата за възстановяване и развитие от страна на българското правителство. Данните са от огласената пролетна икономическа прогноза на Европейската комисия.

През 2020 г. в България е имало бюджетен дефицит за първи път от 4 години, се казва още в документа. Причина са спешните мерки, взети заради пандемията от COVID-19. Оценките за 2020 г. са, че публичният дефицит е бил 3,4 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Той ще се стабилизира до 1,9 процента през 2022 г.

Икономическата активност в България е била силно засегната от COVID-19 през 2020 г., най-вече със спада на износа на стоки и услуги. Вътрешното търсене и износът ще бъдат водещи във възстановяването с важен тласък на инвестициите заради прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост. След първоначално влошаване ситуацията на пазара на труда се е стабилизирала с помощта на публично финансираните мерки за съхраняване на заетостта. Очаква се и подобряване.

След 4 години отново се наблюдава бюджетен дефицит, който се очаква да продължи.

- реклама -