ЕК втора вълна коронавирус мерки ваксина

ЕК призова България да одобри миграционния пакт на ООН

Европейската комисия призова България и още пет страни от общността, които не са приели Глобалния пакт за миграцията на ООН, да подкрепят документа преди официалното му подписване на 10 декември в Маракеш.

Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос заяви, че не разбира причините за отказа, тъй като документът не е задължителен за изпълнение и не задължава никого с нищо.

Към момента пактът не е одобрен от България, Австрия, Унгария, Чехия, Словакия и Полша.

Според еврокомисаря отсъствието на единство вътре в ЕС поставя под въпрос сериозността на намеренията на Брюксел. „Ако ЕС при подписването на пакта не бъде единен, ние ще разочароваме и лишим от увереност нашите партньори в Африка. Освен това, ЕС ще изглежда по-слаб и сам ще се изложи на удари“, отбеляза Аврамопулос. Той подчерта, че целта на пакта е „да се подкрепи сигурността и да се регулира миграцията“, а също така борбата с организирания трафик на хора.

Миграционният пакт на ООН няма задължителен характер, но вече предизвика противоречиви реакции по света. Този документ трябва да бъде официално приет на срещата на ООН в Мароко през декември. Но редица страни, включително САЩ, Австралия, Израел, Австрия, Чехия и Словакия, вече отказаха да се присъединят към него.

- реклама -