Известни личности

ЕК приключи проучвателните разговори с „Novavax“ за закупуването на ваксина срещу COVID-19

Днес Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество „Novavax“ с оглед на купуването на неговата потенциална ваксина срещу COVID-19. Това съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Предвижданият договор с „Novavax“ ще предостави възможност на всички държави — членки на ЕС да купят 100 милиона дози, като по-късно ще е възможно да купят още до 100 милиона дози.

Приключването днес на проучвателните разговори с Novavax допълва вече дългия списък на осигурените ваксини, които ще се произвеждат в Европа, който включва вече подписаните договори с „AstraZeneca“, „Sanofi-GSK“, „Janssen Pharmaceutica NV“, „BioNtech-Pfizer“, „CureVac“, and „Moderna“. Благодарение на разнообразието от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни.

„Novavax“ е биотехнологично дружество, което разработва ваксини от следващо поколение срещу сериозни инфекциозни заболявания. Произвежданата от дружеството ваксина е ваксина с белтъчни субединици, която вече е във фаза 3 на клинично изпитване.

Комисията, подкрепена от държавите членки, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, като са взети предвид използваната технология, опитът на дружеството в разработването на ваксини и производственият му капацитет за снабдяване на всички държави — членки на ЕС.

- реклама -