къщи за гости Брюксел среща мигранти проблем Унгария съд Стоп Сорос мигранти съвет външни министри Захариева САЩ забрана влизане ЕС план икономика възстановяване

ЕК приема до юни заявки от държавите в ЕС за помощ от фонд „Солидарност“

Европейската комисия съобщи днес, че очаква до 24 юни заявки от държавите в ЕС за подкрепа по фонд „Солидарност“. Средствата от фонда се предвижда да послужат за укрепване на националните системи за здравеопазване.

След като разполага с всички заявки, комисията ще изготви предложение за справедливо разпределение на средствата по фонда, уточни говорител на ЕК. Той допълни, че предложението до Съвета на ЕС и Европейския парламент може да се очаква „след лятото“.

По неговите думи е възможно държавите да осребрят по-късно разходи, направени за здравните им системи преди представянето на предложението.

До края на тази година фондът разполага с 800 милиона евро. Предвижда се средствата да бъдат предоставени за осигуряване на медицинска помощ и здравно оборудване, в подкрепа на уязвимите групи, за мерки срещу разпространението на болестта.

- реклама -