Македония, ЕС преговори доклад ЕК препоръка

ЕК препоръчва Македония да започне преговори за членство в ЕС

Европейската комисия /ЕК/ препоръчва започване на преговори за членство на Република Македония в Европейския съюз.

Това се казва в доклада, който ще бъде оповестен утре. За първи път Македония получава безусловна препоръка за започване на преговори.

„Като се има предвид напредъка ЕК препоръчва започване на преговори с Бившата югославска република Македония. ЕК очаква, че ще бъдат запазени и задълбочени сегашните реформи. За да подкрепи този курс ЕК предлага започване на предприсъединителни преговори в областта на съдебната система, правосъдието, свободата и сигурността на страната“, се казва в доклада, който се отнася до Република Македония.

От Брюксел подчертават, че Македония е успяла да преодолее дълбоката политическа криза. Необходимите структурни реформи са бавен процес, за които са необходими годни и поради щетите, които бяха нанесени през последните години и те няма да бъдат отстранени за една нощ… Положителната промяна в политическия манталитет е видима в цялото общество, което отсъстваше през последните години и това бе най-голямата пречка“, пише още в Доклада за напредъка на Република Македония, който предстои да бъде обсъден още веднъж от еврокомисарите. Той ще бъде оповестен утре в Страсбург.

Но въпреки позитивните коментари в доклада, се отбелязва, че „реформаторската политика ще трябва да продължи напред с ясно присъствие.“

Според ЕК, реформирането на системата е „един дълъг процес, който ще отнеме години“, а вредата от последните политически кризи „не може да бъде поправена за една нощ“.

За това и Европейската комисия е оптимистично настроена и „препоръчва преговорите за присъединяване да бъдат отворени с бивша Югославска Република Македония“. Също така комисията ще подкрепи желанието за реформи на правителството, “като ускори процеса на преговаряне на някои от главите за присъединяване на страната като справедливост, основни човешки права, правосъдие, свобода и сигурност в страната.“

- реклама -